Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

1. 9. 2011 9:40
Kdo je podle vás 'kde-kdo'?

Neb jsem se dočetl, že stravenky bere kde kdo.  Nebere!  Ani ve velkých podnicích. O podnicích malých (ve kterých pracuje skoro třetina zaměstnanců soukromé sféry) ani nemluvě.  Není to kde kdo. Nesuďte podle sebe.

Také jen poznámka:   S t r a v e n k y   n i k d o   n e r u š í!!!  Ruší se pouze   v ý j i m k a   v zákoně o dani z příjmů, která umožnila tento evidentní příjem nedanit.

0 0
možnosti
ZK

SID09

1. 9. 2011 9:42
Re: Kdo je podle vás 'kde-kdo'?

Já s tímto vaším výkladem souhlasím.R^!!

0 0
možnosti
ZK

SID09

1. 9. 2011 8:48
Trochu bych to zjednodušil.

Stravenka měla za úkol zjednodušit tkz. závodnéí stravování. Některé firmy neměly vlastní vývařovny a jídelny a tak zaměstnanec měl zdarma nárok na příspěvek zaměstnavatele, který by  zaměstnavatel dával do nákladů na mzdy kuchařek a režijní náklady ( mimo ceny surovin ). Tento princip v podstatě kopírovaly stravenky, kdy zaměstnanec zaplatil cenu surovin a režijní náklad hradil zaměstnavatel, jako daňově uznatelný náklad. Zaměstnanec tak dostal např. 60 Kč poukázku za 45 Kč.  Problém je, že někteří zaměstnavatelé žádné stravování zaměstnancům neposkytují a tito zaměstnanci dostávají prd. Po zrušení stravenek obdrží alespoň daňový bonus, když už od zaměstnavatele nedostanou nic. Všichni zaměstnanci na tom budou tak stejně s tím, že zaměstnavatel, který chce svým zaměstnancům přispívat i nadále, bude to tak zajisté možné. ale už jen jako daňově neznatelný náklad. !!

0 0
možnosti
PH

petrph

1. 9. 2011 9:13
Re: Trochu bych to zjednodušil.

A te´d je ale otázka v čem je ta spravedlnost po které volá pan Kalousek.Řekněme že doteď všechny firmy které o to měly zájem poskytovaly svým zaměstnancům stravování, některé formou závodního stravování, jiné tím že jim nakoupily stravenky aby se mohli najíst jinde. A potom tedy byly třetí firmy,které nedávaly a nedávají svým zaměstnancům ani to ani to, tudíž si ty peníze ušetřily pro zisk svým majitelům.

Jak to bude nyní? Zruší se stravenky,ale zavede se daňové zvýhodnění pro všechny.Sice ne tak veliké,ale v součtu to ochudí právě ten stát. A co firmy? Ty asi nebudou ochotny "dotovat" zaměstnance ze svých daněných zisků, a zaměstnanci zase nebudou ochotni si nechat celou daňovou zátěž za vydané stravenky strhávat z platů. Oboji to odmítnou, stravenky se zruší a ušetřené peníze si ponechá majitel firmy. Taky spravedlnost modrých strak...

0 0
možnosti
P

popetr

31. 8. 2011 22:39
Vy níže přispívající:

to nemá nic společného s DPH. Ale jenom firma dominující na našem trhu - Sodexo PASS má roční zisk 4 miliardy korun. Ne náš stát, který to dotuje snížením daní, ale profit na sociální pomoci má francouzská firma a daně z toho Francie. My se hádáme o stamiliómy a Sodexo bere miliardy. To je sociální stát: pomáhá i jiným a my nemáme ani na obecní práce.

0 0
možnosti
LN

Lukas1000

1. 9. 2011 7:58
Re: Vy níže přispívající:

Uprimne vam doporucuji publikaci Ekonomika pro zacatecniky ... pokud by i to bylo moc, tak  Co je to ekonomika.  Vas rozhled saha od pupiku, pres pindika az na palce u nohou ... dale nevidite. Pochopte, ze vase osobni nazory se neshoduji s realitou a zakony nasi zeme.

0 0
možnosti
PV

petrs51

31. 8. 2011 20:38
Víte o tom

všichni zastánci stravenek, že 6% ze stravenky si strhne firma která je tiskne. Tak když Vám prodám buřta na kterém mám 6% vydělat tak po odevzdání stravenky o těch 6% přijdu a jsem na nule. Ale firma která tiskne stravenky má za každou stravenkuu 6% doma a ještě veškerý zisk ze stravemek odveze do zahraničí, protože je Francouuzká. Tak, že vlastně dotujeme Frantíky.

1 0
možnosti
H

hafusak2

31. 8. 2011 20:30
Představte si, že stravenky jsem před plyšákem měl,

a to dokonce dvojí. Jedny platily pro síť restaurací RaJ a ty druhé pro síť JEDNOTA.  Ne že nebyly.

0 0
možnosti
KJ

zpetak

31. 8. 2011 20:19
Pane autore.

Vy spíte. Omlouvám se, ale jste jen a jen pasivní posluchač našich ekonomů nejlepších z Evropy, viz pan Kalousek. Bez praktických zkušeností a máte oči tak jako pan Kalousek.Oči, které nevidí realitu.

Nemusíte mít obavy, že by stravenky odváděly peníze z Vaší kapsy.Jste řádný příslušník české ranněkapitalistické spotřební společnosti, tak se nelze divit Vaším obavám. Po druhé, když jsem ještě pracoval v České republice tak jsem měl závodní stravování , které jsem platil zaměstnavateli za menší cenu. Rozdíl cen doplácel zaměstnavatel. Tzv. stravenky jsem dostal v případě, když jsem z organizačních důvodů byl na odpolední. Nebo ve velkosšrivé výrobě je dostávaji pracovníci na odpoledních či nočních směnách. Závodní jídelna je zavřená.Stravenky mají jen menší DPH. Tudíž Vám nic z kapsy neubírají.Měl by jste spíše bojovat za majetková přiznání , třeba i pana Kalouska. Bylo by ,možná na méně zdaněné stravenky v období desetiletí.

0 0
možnosti
P

popetr

31. 8. 2011 22:40
Re: Pane autore.

Plácáte kraviny, viz výše: pro mě je Kalousek jako člověk neřád, ale v těchto věcech má pravdu.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

31. 8. 2011 20:09
tak kdo prodává stravenky pod cenou

moc inteligence nepobral, daj se krásně utratit.

Co mi ale hlava nebere je, proč stát nedovolí dát zaměstnancům za tímto účelem nezdaněné peníze....

Tedy vlastně je mi to jasné - živěj se na tom firmy, co ty stravenky vydávaj.

0 0
možnosti
UH

Uhert Huiten

31. 8. 2011 19:51
benefity

když už jsme u těch benefitů, viděl jsem v jedné nabídce práce, že mezi benefity u oné firmy patří "firemní notebook" :-D

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

31. 8. 2011 20:10
Re: benefity

Jó ten mám taky.....a nechávám ho v práci, protože mne nebaví ho tahat.

0 0
možnosti
PH

petrph

31. 8. 2011 19:21
Kapitalistický socialismus?

A že zrovna pár stovek na stravenkách? Máte pojem jaké "odměny" vedle platu se vyplácejí na vysokých postech na ministerstvech, ve vrcholovém managementu státních a polostátních podnicích? Jaké benefity mají tam? Luxusní služební vozy, manažerské mobilní telefony, ...Na jaké smluvené zlaté padáky mají nárok???

Kapitalistický socialismus a stravenky to jsem se zasmál..:-)

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

31. 8. 2011 19:24
Re: Kapitalistický socialismus?

A ktere z techhle pozitku maji danovou vyhodu, smudlo?

0 0
možnosti
I

Inzheim

31. 8. 2011 19:19
Samozřejmě

NIC proti benefitům, stravenkám atd---- pokud majitel úspěšné firmy rozdá spokojeným zaměstnancům po pečeném pávu na toskánském víně, je to placeno ze zisku podniku.

Jak je však možné rozdávat milodary z prázdné kasy, nebo je-li podnik plánovitě nebo skrytě dotován ze stát.rozpočtu, takového náčelníka zbičovat a vhodit do hladomorny.

0 0
možnosti
PH

petrph

31. 8. 2011 19:27
Re: Samozřejmě

Není to ani skryté, ani z prázdné kasy a platí to i když je to dotované ze státního rozpočtu. Je to naprosto transparentní forma smluveného příjmu. Za míň by jim spousta lidí ani nepracovala a kdyby jim to vyplatili v platu tak podstatnou část  sežerou daně. Tak schválně uvidíme jak budou,reagovat zvláště státní instituce až se stravenky zruší..Jestli ti co rozhodují nebudou honem žádat o navýšení rozpočtu aby to mohli sobě a svým oblíbeným "dorovnat" v superhrubé mzdě...:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik