Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Delirium loci

Amazonka křepčí v nejlítější řeži.Remy De Gourmont: Listy amazonce.S večerem ožívá dostavují se nápady a představy krásných dívek ho vyhánějí do ulic Je truchlivé když k podzimu odlétají okrasní a přítulní ptáci a jejich hnízda obsazuje nerudné společenství neučesaných havranů Ulice plné havranů Zobáky ohmatávají kavárny bary i soukromé sály kde si probírají peří klovou se a krmí zbytky svých sousedů I sojky se stěhují se zimou do měst a probarvují smutek ulic svým peřím.

Místo smyslného zpěvu skřivanů a pípání jejich samiček je pod stropy salonů slyšet jen drsné krákání a křik hladových krkavců Koroptve skrývají peří za pulty barů, bažanti však nechávají pyšně blýskat své kabátky aniž by tušili že jejich barevná sláva a obdiv nepřežije ráno.   
Na jaře havrani zase odlétají krkavci zůstávají Jen někdy je slyšet jejich křaplavý zpěv podobný šílencovu křiku Krkavec není šílenec je zpěvným ptákem a proto krade jiným ptákům z hnízd vajíčka aby si jejich žloutkem zjemnil hlas Marně Mají však štěstí že jejich křapot se stal módním stejně jako rytmus klapotu jejich zobáků.
    
S večerem krkavec ožívá zpívá pod temnou oblohou nahřívá peří pod světly reflektorů a je pyšný na svůj hlas Na stole krouží dívka kolem ní drobí se ze tmy paprsky světla nohy dlouhé  kramflíčky botek tříští sklenice její tvář je bílá bez slunce ruce se chvějí pohled těkavý Ruce potřísněné mazlavým potem se otírají o sklo koule Tanečnice před jejich dotykem uhýbá její pohyby jsou však tím dráždivější čím více rukou se snaží proniknout sklem pružné vaječné slupky Pak její noha nečekaně prudce vystřelí proti obličeji za stěnou na vteřinu se ukáže její pohlaví blána praskne a lepivé sperma se jako pouštní prach usadí na všem a na všech Je tma Děsivý výkřik panny zaniká současně s otočením klíče ve dveřích.
Střihač trhá obraz a bez zájmu navazuje další u švédského stolu s vyloženými pamlsky a také u baru s laciným vínem v drahých lahvích Tanečnice olizované muži  se skleněnýma očima nabírají cudně a vybíravě pamlsky na talířky a se smíchem polykají mužské genitálie v růžové omáčce Barva světla se co chvíli mění kdesi za rohem hraje hudba a narkotizovaný hlas zpívá cosi o něčem Nikdo nerozumí neposlouchá Není co V tichu rozbředlých mozků hluk zaniká.
Do zvlhlého rána je ještě daleko chodníky zejí prázdnotou jen dlažba se otřásá pod neustávajícím orgasmem ňader drážděných molitanovým krytem reportážního  mikrofonu připomínajícího nateklý falus Fotograf zvrací tisícikoruny pak mizí ve výstřihu s touhou dopátrat se pravdy Pravda v tomto proměnlivém světle však neexistuje Pohlcený chamtivou vagínou je po kouskách požírán a máčen v lepivé omáčce jako lahodná langusta Nestravitelné zbytky končí na podlaze kde je přežvykují ušlechtilí psi z doprovodu dam. 
V první hodině po půlnoci kdy odešel včerejší den v té první hodině kdy se konají  každý den nové zásnuby nové svatby nové vraždy kdy v kabelce hledá se nová jehla osušují se staré slzy aby udělaly místo pro nové ústa se rozvírají do křečovitého smíchu a počítají se první vydělaná eura.
„Neboť je třeba zabíti mnoho lásek, aby se dospělo k lásce.“  (Remy De Gourmont, Listy Amazonce.)
    
Ale k čemu láska Když noc se teprve začíná perlit krví a smísena s alkoholem stává se třaskavinou po níž se šílenci skvělých frází vrhají ze střech mrakodrapů ve slepé důvěře že jejich sláva je nesmrtelná Teprve po dlouhém a omamném letu v tisícině vteřiny v posledním zlomku vědomí  se na nezměřitelný mžik stanou svědky nekonečna.     
S druhou hodinou vychází ze své samoty ve stínu a ozdoben elegantní hůlkou prochází rosolovitou společností která se od něho odráží jako příliš poddajná prostitutka Na barové stoličce nachází svého přítele zhrouceného pod tíhou alkoholu Přítel má hlavu položenou na barovém pultu zdá se že spí „Kdy padnul“ zeptal se barmana Barman chvíli počítal „budou to tak dvě hodiny“ Přišel před desátou a hned se tvrdě rozjel Stejně to tempo vydržel dost dlouho Co si dáte?“
„Natoč mi francouze Nemám ho dopravit domů“ „Proč Tu stoličku si zaplatil až do konce a tohle tady“ mávl barman ukazovákem po sále „to bude trvat hodně dlouho Říkal mi že ho doma budí zelení  mužíčkové a já vím co to je můj táta než ho odvezli do Dobřan měl v posteli bílý myšky a jeho brácha houslista tak ten touhle dobou říkával že mu po houslích lezou šneci“ „Co s nimi dělal“ „Shazoval je šmytcem a hrál než padnul Já piju jen minerálku.“
„A jak to jde“ Řekl aby něco řekl Rozhlédl se  kolem sebe a zlehka se napil koňaku „Ale jo, celkem dobře kluci z placu zatím přinesli troje tanga jedny krajkový s nohavičkou a jednu poprsenku Bába na hajzlíku posbírala nějaký prezervativy a jinak celkem normál dobrý“ Barman se odebral k dalšímu žíznivci před tím ještě vzal mezi prsty bankovku za koňak uznale kývnul hlavou a ztratil zájem.
Napuchlé břicho města Brzy k ránu ještě za tmy se otevírají  trhy s masem čerstvě poražené prasnice krávy i ovce se porcují a  řezníci si je rozváží na venkov  aby nejlepší kusy vystavili  ve výlohách a přilákali nové zákazníky Maso je však choulostivé zboží Rychle se kazí a vadne a  je neprodejné  zatím však o ně stále ještě není   nouze.      
Ke třetí hodině ranní uvadá i krása orchidejí Barmanovi přibyly pod pultem už jenom jedny kalhotky a toaletářka také nedostala žádného tuzéra za další prezervativ Nakonec se ten večírek ukázal být slabším než obvykle Dámy s navoskovanými úsměvy odcházejí mizí i mikrofony a fotoaparáty S hlavou na barovém pultu spí osamělec má však zaplaceno ať spí. Barman rovná lahve dělá kasu uklízečka stírá pozvracené schody a přichází ráno Ráno obyčejného všedního dne kdy všechny nápady a myšlenky se rozpouštějí ve svěžím chladu a v ústech zůstávají jen nakyslé pachuti prázdno v hlavě a trpký pocit z toho že se musí žít.
Každým ránem upadá do bezvědomí a kdesi vzadu za ním se bortí poslední myšlenka: “S ránem odchází měsíc, slunce tuláků“.

Autor: Stanislav Vávra | pondělí 29.10.2012 16:39 | karma článku: 7,04 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Jen pár slov

Když je vám osmdesát, tak to není žádný med, natož požitek z třho stáří. Máí to jen jednu výhodu, hodně si pamatujete. Ovšem když o tom přemýšlím, tak v tom vlastně žádnou výhodu nevidím. Prožil jsem válku, komunizmus a nikdy na té straně kde se rozdával med. A teď zase přichází

16.6.2013 v 18:49 | Karma: 10,47 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Doba disidentů končí

Kdo nestihne přesednout a to rychle, nebo udělá-li to později, nebo bude vyčkávat, bude mít smůlu, jak se teď s oblibou říká – bude již mimo.

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 12,63 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Stanislav Vávra

Velezrada?

Patrně tu o velezradu jde, ovšem je otázka kdo se jí dopustil, či dopouští. V podstatě anonymní sdržení sociálně demokratických senátorů podává žalobu na prezidenta za to, že využil svého práva a k ukončení svého úřadu udělil amnestii. Jde o humání čin, který se nevyužívá jen u nás, ale je to nástroj běěžný ve všech civilozovaných státech.

27.2.2013 v 19:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Safírové nábřeží (podobenství o štěstí)

Pod hustým keřem divokých růží se na travnatém břehu slepého ramene Vltavy objímali invalidní milenci V jejich úporném zmítání kdy se pokoušeli za každou cenu dojít k milostnému spojení nebylo možné přijít na to která končetina komu patří a která končetina komu schází Ani z jejich vzdychání a zvuků a zmatených slov se nedalo zjistit kdo je slepý a kdo hluchý Pozoroval jsem je ukrytý za safírovou záclonou vodní hladiny a i když jsem věděl že je to nepřirozené otřásala mnou touha se svléci a proplést se s nimi.

23.10.2012 v 17:37 | Karma: 5,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Kultura

Stanislav Vávra

Lopatka prachu

Měl skloněnou hlavu jeho dech šelestil zeleně a všem se zdálo že právě umírá Deci červeného vína již dávno dopil Seděl nehybně s uchem nastaveným k jihu vypadalo to jako kdyby někomu naslouchal.

17.10.2012 v 12:46 | Karma: 5,82 | Přečteno: 927x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik