Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Antarr

5. 4. 2011 19:03
Pravda

Pravda je skutečná, bez přívlastků, věčně existující a neměnná. Proto se o ní nikdy nehlasuje. Pravda je shoda mezi obsahem nějakého tvrzení a skutečností. V této krásné a pravdivé větě je však problémem právě to poznání skutečnosti.

Pravda je věčná, poznání se mění. Byla by to katastrofa, kdybychom si tyto dva pojmy popletli.

0 0
možnosti

nobi

5. 4. 2011 18:29
Legenda o pravdě

žák medituje se svým učitelem mnoho let. Pak se zeptá : učiteli a jak vlastně vypadá pravda? To musíš až na kraj světa, tam je kostel a v kostele skříňka v které je ukryta ta pravda. Tak žák jde až kraj světa, tam je opravdu kostel a v něm opravdu skříň, kterou střeží kněz. Knězi, říká žák, prý v této skřínce je ukryta pravda. Ano je, říká kněz.

Žák otevře skříňku, uvidí temnou shrbenou postavu, ta odkryje tvář: Žák se zhrozí: knězi, to má být ta pravda, vždyť je tak ošklivá, co řeknu světu? Kněz říká: Vymysli si nějakou lež. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik