Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je nového?

Co je nového? Nic. Ačkoli, nějaké novinky se přece jen najdou. Studenti házejí melouny z balkónu a po ulicích běhají oškraboškovaní piráti z internetu. Možná jsou zábavní, ale ti z Karibiku mě pobavili více.

Studenti a profesoři. Na mnoho věcí týkajících se Ministerstva školství bychom asi měli shodný názor, Proč ne? Jenomže když se začne mluvit o samotném studiu, tak hlavní důvod všeho křiku jsou peníze. Kdo by nekřičel, když každý ví, že za štěstí si prachy nekoupíš, zatím co obráceně snad ano. Ví se také, že jedna z celkem běžných lidských  vlastností je, získávat toho pro sebe co nejvíce a pokud možno zadarmo. Bohužel, zadarmo nikdy a nikde nic, a to dokonce ani za bolševika, nebylo. Vždycky je to něco za něco. Dnes mají studenti výhodu, že studium má být (a je) za peníze. Je jenom otázka, je-li to tak dobře.
Podle Ústavy a Základní listiny práv a svobod, má každý právo na vzdělání a nikdo mu nemůže bránit v tom aby se o to nepokusil. Asi nebude od věci připomenout zde Článek 33 zmíněné Listiny, která je součástí našeho Ústavního zákona.
Článek 33
(1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.
(2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.
(3) Zřizovat jiné školy než státní a vyučovat na nich lze jen za podmínek stanovených zákonem; na takových školách se může vzdělání poskytovat za úplatu.
(4) Zákon stanoví, za jakých podmínek mají občané při studiu právo na pomoc státu.
Je to jasné, základní a střední vzdělání platí stát. Vysokoškolské pak, jen podle schopností občana (studenta), a možností společnosti (státu). V současné době jsou možnosti společnosti velmi omezené a tak každý kdo chce studovat, by se měl na nákladech na studia podílet. A řečeno dnešní  obecnou mluvou, není co řešit
.
Vynikající studenti, jejichž možnosti (finanční) jsou nevalné, má právo požádat o stipendium, či jinou úlevu.  Nemá význam tuto věc dál pitvat, neboť věc je zcela srozumitelná a tak hulákání na ministra a napodobování defenestrace házením melounů z balkonu, je dosti nedůstojné.
Byly doby, kdy měli všichni tak jako dnes ústavou zaručená stejná práva a studovalo se zadarmo – jenom platit se muselo něčím jiným a nebo jinak. Třeba ctí, mnohaletým lhaním, podlézáním a tak dál. Chtít studovat, mít talent, to byla zcela podružná záležitost, která měla na to jestli budete studovat, vliv zcela nepatrný. Důležité bylo kolik a komu rodič (bez námitek) zaplatí, k čemu se zaváže, či již opět bez námitek) zavázal. Jak a kde se nastávající student - studentka angažují, jaký má rodina třídní původ, a vůbec co je to za rodinu a teprve pak se zjišťovalo, jestli nastávající student umí aspoň číst a psát.
Nuže studenti. Chcete studovat? Tak to dokažte. Ne tím, že budete rozbíjet melouny, ale tím, že se dokážete o svoje studia postarat. Všichni jste složili maturitu, nebo-li zkoušku dospělosti, čiňte tedy jako dospělí.
Před téměř šedesáti lety jsem chtěl také studovat a byl jsem ochoten si to zaplatit. Chodit při studiu do zaměstnání. Jenomže jsem měl smůlu, protože jsem nepatřil mezi ty, na které se právo studovat, nevztahovalo. A nebyl jsem v tom sám, bylo nás hodně. Ani ty melouny jsme neměli právo házet z balkonu. Právo je zvláštní věc. Přemýšlejte o tom. Ještě na vysokých školách žijí tituly ověnčení pamětníci. Najdou se i literáti, kteří by vám o tom, jak to na vysokých školách, když mě bylo tolik co vám chodilo.Mohli by vám o tom něco napsat. Někteří si ,tak jako já, užívají „zaslouženého“ důchodu, mají plno času, ptejte se jich. Ptejte se a pak teprve jděte do ulic.
Mohl bych popsat mnoho stránek. Proč? Je na vás, jak bude vypadat jednadvacáté století.

Na piráty již jaksi nezbyl čas... omlouvám se jim. Tak příště.

Autor: Stanislav Vávra | pondělí 6.2.2012 16:37 | karma článku: 7,83 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Jen pár slov

Když je vám osmdesát, tak to není žádný med, natož požitek z třho stáří. Máí to jen jednu výhodu, hodně si pamatujete. Ovšem když o tom přemýšlím, tak v tom vlastně žádnou výhodu nevidím. Prožil jsem válku, komunizmus a nikdy na té straně kde se rozdával med. A teď zase přichází

16.6.2013 v 18:49 | Karma: 10,47 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Doba disidentů končí

Kdo nestihne přesednout a to rychle, nebo udělá-li to později, nebo bude vyčkávat, bude mít smůlu, jak se teď s oblibou říká – bude již mimo.

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 12,63 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Stanislav Vávra

Velezrada?

Patrně tu o velezradu jde, ovšem je otázka kdo se jí dopustil, či dopouští. V podstatě anonymní sdržení sociálně demokratických senátorů podává žalobu na prezidenta za to, že využil svého práva a k ukončení svého úřadu udělil amnestii. Jde o humání čin, který se nevyužívá jen u nás, ale je to nástroj běěžný ve všech civilozovaných státech.

27.2.2013 v 19:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Delirium loci

Amazonka křepčí v nejlítější řeži.Remy De Gourmont: Listy amazonce.S večerem ožívá dostavují se nápady a představy krásných dívek ho vyhánějí do ulic Je truchlivé když k podzimu odlétají okrasní a přítulní ptáci a jejich hnízda obsazuje nerudné společenství neučesaných havranů Ulice plné havranů Zobáky ohmatávají kavárny bary i soukromé sály kde si probírají peří klovou se a krmí zbytky svých sousedů I sojky se stěhují se zimou do měst a probarvují smutek ulic svým peřím.

29.10.2012 v 16:39 | Karma: 7,04 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Stanislav Vávra

Safírové nábřeží (podobenství o štěstí)

Pod hustým keřem divokých růží se na travnatém břehu slepého ramene Vltavy objímali invalidní milenci V jejich úporném zmítání kdy se pokoušeli za každou cenu dojít k milostnému spojení nebylo možné přijít na to která končetina komu patří a která končetina komu schází Ani z jejich vzdychání a zvuků a zmatených slov se nedalo zjistit kdo je slepý a kdo hluchý Pozoroval jsem je ukrytý za safírovou záclonou vodní hladiny a i když jsem věděl že je to nepřirozené otřásala mnou touha se svléci a proplést se s nimi.

23.10.2012 v 17:37 | Karma: 5,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik