O iluzích

12. 06. 2011 18:12:57
Pohybovat se ve věžích, snít o životě ve vráskách moří a tušit jen nepostřehnutelný pohyb ledovce pod hladinou. To je iluze života. Každým mžikem oka krátí se den, život i touhy věčných přání. Život pod lampou deset tisíc watů, pod drobnohledem laserového mikroskopu a před očima vidět jen zadýchané sklo, a nejasný obrys stále a opakovaně umírajícího světa

Věřit iluzi je opíjet se představou života, na kluzké straně hrany, mezi bděním a snem, a řítit se černou dírou do jiných vesmírů. Všude prý jsou lidé a všude kolem je prý život. Může být, ale může to někdo s jistotou potvrdit? Viděl někdo živé lidi? Mluvil s nimi? Miliony tun papíru o nich bylo popsáno, v milionech tun knih se o nich mluví, ale je to důkaz, když na matném, zadýchaném skle, je vidět jen pavučina a nejasný obrys krabičky od zápalek? Iluze o člověku je jednou z věčných iluzí. Iluze je však pouze sémantický termín a termín jen odborný název. Člověk se v tom slovníkovém bludišti někde ztratil.

Ideální iluze je iluzí o ideálu svobodného a šťastného života, za skly výkladních skříní, mezi voskovými figurami a šumem gramofonové desky na níž balancuje dívka s tělem mizejícím mezi rýhami vybrušovanými ocelovou jehlou. Dívka tuší, že ideje a ideály jsou jen podvod a iluze je jen chimérou zrozenou v narkotickém spánku. Přesto čeká v rachotivém průvodu odborářů na splnění snu.

I čekání je iluze. Dívka s lehce pootevřenými ústy čeká na milostný vzkaz, květinu, nebo aspoň na dotek polibku, muž čeká obětí, které však obvykle bývá tak křehké, že se v rukách rozpadá na kaolinovou drť a zatím co zubní lékař chystá injekci, dáma v nejlepších letech čeká až ji vytrhne poslední zub. Čekání je iluze všedních dnů.

Je iluzí, že téměř bezejmenné společnosti, jen proto, že natočí ročně padesát filmů, se vyrovnají Hollywoodu, je iluzí, že každý kdo se postaví na jeviště či před kameru, bude ihned hercem či režisérem, jako je iluzí, že sál s oponou bude samozřejmě divadlem. Iluze však žene ulici za matným sklem za její chimérou a snad... někdy... zázraky se stávají.

Chodíme věžemi iluzí, sbíráme střípky z kaleidoskopů minulostí a pokoušíme se sestavit kaleidoskop nový. Iluze je krásná, je stejně krásná jako dívka vyhlížející milence, který stále nepřichází. Iluze je krásná, avšak jen někoho, a zřídka kdy, učiní šťastným. Pravda je, že historie zná několik takových příběhů, je to však jen pohled přes zamlžené sklo a šťastlivec sám se o tom dozvídá až když je metr sedmdesát pod zemí. I když, jsou tu výjimky.

Salvador Dalí byl milencem iluze a jeho život byl jedinou velkou iluzí, mnoho iluzí sám oplodnil a byl jejich milujícím a pečujícím otcem, byl jedním z vyvolených, byl jedním z těch, kteří věděli, že iluze je jen motýl usedající na pootevřené dívčí rty, vonící medem a hynoucími spermiemi.

Přesto stále bloudíme přítmím věží a v jejich zákoutích, kam sotva kdy zaletí paprsek slunce, hledáme své iluze, které se nikdy nenaplní. Naštěstí.

Autor: Stanislav Vávra | neděle 12.6.2011 18:12 | karma článku: 5.74 | přečteno: 771x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 477 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 932
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají. http://www.stanislav-vavra.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...