Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krása a kouzlo demokracie

Krása a kouzlo demokracie spočívá v tom, že každý může svobodně říkat, psát a šířit svoje myšlenky všemi dostupnými prostředky aniž by mu v tom kdokoli bránil, může (pokud je plnoletý a svéprávný) zakládat politické strany (a také to činí), může zakládat nejrůznější zájmová sdružení, organizace a spolky, (máme jich tisíce včetně anarchistů i tak zvaných pravicových radikálů) a všechny si osobují právo nějak ovlivňovat politiku státu

. A pak je tu ještě statisíce sólistů (singlů), kteří, vždy ví, co se dělá špatně a dokonce i ví, jak by se to mělo dělat dobře.  samozSlyšíme a čteme o tom v televizi, v rozhlase, v novinách, na internetu se facebooky a blogy myšlenkami a nápady přímo vaří. A přesto kvůli tomu nikdo nesedí v kriminále ani ho neřeže na ulici pendrekem.

 

Teď si dovolím jen maličko odbočit.  V roce 1949 jsem se ještě s kolegou šel ze zvědavosti podívat co se to děje u Melantrichu na Václavském náměstí a sotva, jsme tam došli, dostal jsem ránu pendrekem. Těch ran tam bylo potom víc, ale to jsme již na další nečekali a místo do biografu, jsme mazali domů, s těmi jelity na zádech něco udělat. Teprve druhý den jsem se dozvěděl, že tam byla nějaká manifestace (nepříliš velká) k prvnímu výročí Vítězného února.

 

Dnes pendreky sice také občas pracují, ale to jen když se perou anarchisté s extrémisty anebo při fotbale. Dnes když si stoupnete na balkón a najde se někdo, kdo vás bude poslouchat, můžete řečnit, jak dlouho budete chtít. Jenomže jak říkala moje maminka, je v tom někdy čurbes. Budu s dovolením parafrázovat Jana Wericha, ten chce to a ten zas tohle a všichni dohromady neudělají nic. To jsou ty krásy demokracie, které mám tak rád.

 

Malér je pouze v tom, že stát, v tomto případě Česká republika, kde se již delší čas žilo na „sekeru“, musí nějak přežít, než se tu „sekeru“ podaří aspoň z větší části umořit.

 

Teprve potom budeme moci rozprávět o tom, jaké kde mají daně, jakou mají životní úroveň a vůbec co všechno si mohou dovolit a proč my ne. Teprve potom budeme moci debatovat o tom, že o všem budeme rozhodovat ve veřejném hlasování a stát že bude řídit jakási rada moudrých a dohlížet bude jenom Ústavní soud. Teprve potom budeme moci chtít platy a příjmy jaké mají u sousedů. Potom také třeba budeme jeden druhému pomáhat, jeden druhému přát jen dobré, protože nikdo už nebude krást, podvádět a lhát a budeme mít ráj na zemi. Jenomže bohužel je tady pořád ta „sekyra“ a s tou bohužel stát, a to není žádná imaginární postava, ale to jsme my všichni, musí – musíme, něco udělat.

 

Věc se má tak, že řvaním na ulici a posloucháním proslovů sveřepých odborových bosů, jejichž osobní cíle jsou nejasné, ovšem kromě těch, kteří jsou již usazení v Bruselu, v senátu i v parlamentu a zájmy národa a dělného lidu hájí z těchto „dobře zasloužených“ lavic.

 

Krása demokracie není jenom v tom, že se smí všechno to, o čem jsem napsal na začátku, ale z toho také plyne, že za něco se musí vzít i odpovědnost. Tak ještě jednou. Stát není vláda, stát jsme my a na nás, na naší slušnosti a pracovitosti záleží,

kam ten stát přivedeme.

 

 

Autor: Stanislav Vávra | úterý 3.5.2011 15:09 | karma článku: 9,96 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Stanislav Vávra

Jen pár slov

Když je vám osmdesát, tak to není žádný med, natož požitek z třho stáří. Máí to jen jednu výhodu, hodně si pamatujete. Ovšem když o tom přemýšlím, tak v tom vlastně žádnou výhodu nevidím. Prožil jsem válku, komunizmus a nikdy na té straně kde se rozdával med. A teď zase přichází

16.6.2013 v 18:49 | Karma: 10,47 | Přečteno: 412x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Doba disidentů končí

Kdo nestihne přesednout a to rychle, nebo udělá-li to později, nebo bude vyčkávat, bude mít smůlu, jak se teď s oblibou říká – bude již mimo.

16.3.2013 v 18:28 | Karma: 12,63 | Přečteno: 578x | Diskuse| Politika

Stanislav Vávra

Velezrada?

Patrně tu o velezradu jde, ovšem je otázka kdo se jí dopustil, či dopouští. V podstatě anonymní sdržení sociálně demokratických senátorů podává žalobu na prezidenta za to, že využil svého práva a k ukončení svého úřadu udělil amnestii. Jde o humání čin, který se nevyužívá jen u nás, ale je to nástroj běěžný ve všech civilozovaných státech.

27.2.2013 v 19:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Vávra

Delirium loci

Amazonka křepčí v nejlítější řeži.Remy De Gourmont: Listy amazonce.S večerem ožívá dostavují se nápady a představy krásných dívek ho vyhánějí do ulic Je truchlivé když k podzimu odlétají okrasní a přítulní ptáci a jejich hnízda obsazuje nerudné společenství neučesaných havranů Ulice plné havranů Zobáky ohmatávají kavárny bary i soukromé sály kde si probírají peří klovou se a krmí zbytky svých sousedů I sojky se stěhují se zimou do měst a probarvují smutek ulic svým peřím.

29.10.2012 v 16:39 | Karma: 7,04 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Stanislav Vávra

Safírové nábřeží (podobenství o štěstí)

Pod hustým keřem divokých růží se na travnatém břehu slepého ramene Vltavy objímali invalidní milenci V jejich úporném zmítání kdy se pokoušeli za každou cenu dojít k milostnému spojení nebylo možné přijít na to která končetina komu patří a která končetina komu schází Ani z jejich vzdychání a zvuků a zmatených slov se nedalo zjistit kdo je slepý a kdo hluchý Pozoroval jsem je ukrytý za safírovou záclonou vodní hladiny a i když jsem věděl že je to nepřirozené otřásala mnou touha se svléci a proplést se s nimi.

23.10.2012 v 17:37 | Karma: 5,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 932x
Božím dopuštěním básník, možná spisovatel - stařík, který se dožil jednadvacátého století a chce v něm ještě nějakou chvíli žít. Jsem přítelem mladých, sebevědomých a odvážných lidí, pro které ještě krása,láska a poezie (imaginace) něco znamenají.
http://www.stanislav-vavra.cz

Seznam rubrik